FR NL EN

Gevangenis – Leuze

De volledige stabiliteitsstudie van deze gevangenis te Leuze omvat het ontwerp, het berekenen, het uittekenen en opvolgen van de constructie van 8 gebouwen met zeer verschillende structuren en uiteenlopende type funderingen.

Voor elk gebouw werd het stabiliteitsconcept aangepast, aan het specifieke programma, de vereiste perimeterklasse en de optimalisatie van de bouwtermijn en het bouwbudget.

De structuur bestaat hoofdzakelijk uit semi geprefabriceerde dragende elementen van gewapend beton.

Voor de grote overspanningen werd gebruik gemaakt van geprefabriceerde voorgespannen betonnen elementen, en voor het dak van het Panopticum werd een staal-beton structuur toegepast. De daken van de cellenvleugels werden uitgevoerd met gelamelleerde houten spanten.

De funderingen van de verschillende gebouwen zijn zeer verscheiden en werden aangepast aan de geotechnische context en de sterke helling van het terrein.

Door deze helling en de algemene aanleg werd een deel van de gebouwen in uitgraving en een deel van de gebouwen in aanvulling geplaatst

Hierbij zijn een aantal bouwwerken op palen gefundeerd, enkele gebouwen op een algemene funderingsplaat en de lichtere gebouwen op funderingszolen.

Dilatatievoegen zijn tussen de verschillende gebouwen ingeplant om thermische spanningen in de constructie te vermijden.

Opdrachtgever

Régie des Bâtiments

Architecten

STORIMANS – WIJFFELS + ASSAR +

DDS &Partners

Aannemers

Cordeel nv – Willemen nv

Bedrag werken

63 000 000  € (excl. BTW)

Oplevering in 2014

Oppervlakte

28.500 m²

 

poly-tech engineering
© www.orangebleu.be